2010 Tüketici Trend’leri !
MediaCat 2010 Şubat sayısında yayınlanan “2010 Tüketici Trend’leri” ile ilgili yorumlamalarımı içeren yazımın uzun versiyonunu aşağıda bulabilirsiniz;
Trendleri değerlendirirken sadece bu sene seçilmiş olan bu 10 ana trend dışında bunlar ile direkt ilgileri olan diğer trend’leri de birbirleri ile bağlamakta büyük fayda var. Davranışsal pazarlama, bilgi gölgelerinin yönetimi, yarı gerçeklikler, dijital finans, akıllı medyalar, tüketici tabanlı sosyalleşen ekonomi, giyilebilir teknoloji, değişen oturma odası alışkanlıkları, dokunulabilir ekranlar derken birçok trendin hayatımıza girdiğini söyleyebiliriz.
2010 trendlerinin, sadece gelişen teknolojiden ve yeni kullanım ihtiyaçlarından değil, global krizlerin sonunda ortaya çıkan yeni iş yapma biçimlerinden önemli bir şekilde etkileneceği çok açık. Burada en önemli parça, bugüne kadar markalarca yapılmaya çalışılan ama başarmasi zor olan; “tüketicinin de üretime katıldığı iş yapış şekli” olacak. Herkesin marka için değer yaratabildiği, paylaşım yapabildiği ve beraber geliştirebildiği (we are all value creators for the brand!) yeni şirketler ve iş modelleri ortaya çıkacak.
Şehirlilik ile ilgili devamlı konuşulan 2 önemli nokta var : 1) Akıllı Yaşam Alanları Yaratmak 2) Yeşili Süreklilik ile Koruyan Şehirler Yaratmak. Burada kritik konu, hızla artan ve artmaya devam edecek şehirlilik oranını tersten değerlendirmek olacak. Büyük şehirler dışında doğan her çocuğun hayali, bir gün büyük şehre giderek, hayallerini gerçekleştirmek. Acaba bu süreci tam tersine çevirebilecek bir trend ortaya çıkabilir mi ? Doğduğumuz yerde tüm hayallerimizi gerçekleştirebilecek miyiz? Teknolojinin ve gelişen iletişimin bu kadar yaygın kullanımı, büyük şehirleri küçük şehirciklere ve hatta bundan önce büyük olmayan şehirleri de aynı noktada belirli büyüklükteki yaşam alanlarına çevirecek. Global veya yerel, tüm markaların yeni şehri ve kültürünü iyi anlaması, buna paralel ürün ve servisleri geliştirmesi büyük değer yaratacaktır.
Sosyal medyanın gelişiyor olması özellikle online alışveriş’in hızlı artmasını sağlayacak. Tüketiciler için her ne satın alınıyorsa alınsın her zaman sosyal bir parçası vardır. Bu parça; ürünün kendisinden olabileceği gibi, sağlayacağı faydalar ve kullanılacağı yere kadar tüketicinin satın alma kararını direkt olarak etkiler. İşte hayatımıza gerçek anlamda Amazon.com online mağazacılık ile giren alışveriş bugün artık en önemli parçasını, yani sosyalliği, hayatımıza giren sosyal paylaşım siteleri ile tamamlıyor olacak. En önemli örneklerden biri blippy.com’da; site üzerinden gerçekleştirdiğiniz alışverişleri arkadaşlarınız ile paylaşabiliyor, yorum yapabiliyor, önerilerde bulabiliyor ve hatta satın alma kararını etkileyecek her türlü yönlendirmeyi yapabiliyorsunuz. Tüketici davranışlarını bu kadar yakından ilgilendiren noktalarda, markaların kendilerine yeni stratejiler geliştirmeleri gerekecek gibi gözüküyor.
2010 yılında en önemli değişikliklerden biri “lüks kavramı”. Lüks bugüne kadar gerekenden fazla olana verilen isim olsa da, esas önemli olan tüketici davranışı; kendini farklı ve iyi hissettiren en pahalı ve bulunmazı satın almak idi. Bugün artık bir ürünün lüks olması için sadece pahalı olması yeterli değil. Ne kadar yaygınlaşma yolunda ilerlese bile e-reader’lar, yeni akışkan lüks kavramı için iyi bir örnek. Alınamayacak kadar pahalı bir teknoloji olmamasına rağmen kitap okumak için halen lüks bir yol olarak gözüküyor. Akışkan lüks yeni zenginler ve zenginlikler yaratabilir.
Online temas ne kadar artar ise artsın, hiçbir zaman yüz yüze sosyalleşmenin yerini alamayacak. Dünya üzerinde 350 milyondan fazla insan, günde 2 saatten fazla zamanını Facebook üzerinde harcasa da bunun önemli bir dijital köprü olduğu çok açık. Daha önce belirli kulüpler, faaliyet ve aktiviteler ile sosyalleşme fırsatı yakalanırken, bugün online olup bir gruba katılmanız dakikalar içinde gerçekleşebiliyor.
Sektör bağımsız “Yeşil” yine en önemli trendlerden biri. Bu konuda servis veya ürünler ekolojik dönüşüme uygun hale gelirken ilginç örnekleri ve desteği bankacılık sektöründe de görmeye başladık. Garanti Bankası tarafından sunulan garanticevrecikobi.com adresinden yeşili destekleyen Kobi’lere sunulan avantajlar detaylıca anlatılıyor.
Devamlı takip edip, ilgili duyulan konuda anında bilgi almak önemli bir trend. Bu konuda bir çok yeni medyanın ve iletişim altyapısının birbirleri ile birleşerek yarattıkları değerleri sıkça görüyor olacağız. En son 2010 Tüketici Elektorniği Fuarında (CES) sıkça üzerinde durulan, artık araçların içersinde stanadart olarak gelecek olan GPS tabanlı uygulamaların bilgiye ulaşımda yaratacağı fark. Aracınız ile işe giderken yolunuzun üzerindeki fırında sizin sevdiğiniz kek’lerin hazır olduğu bilgisini araçta alabiliyor olmak bu konunun önemli bir trend olacağının göstergesi. Arttırılmış gerçeklik ( Augmented Reality) bu trendi destekleyen teknolojilerden biri olacak. Türkiye’de ilk örneğini Garanti Bankası 101cennet.com kampanyasında tüketicinin ödülü katılım sırasında daha fazla hissedebilmesi için kullandı.
Cömertlik ekonomisi eski ve basit bakış açısı ile “bağış” artık iş modelleri içine girmesi gereken bir trend haline dönüşüyor. Tüketicinin özellikle alışveriş sırasında çok dikkat ettiği ve markaların ürün ve servislerinin içersine özellikle yerleştirdikleri modeller ile bu trendi takip ediyorlar. Türkiye’de en önemli örneklerden biri cevrecibonus.com
Online olarak satış yapmaya başlayan bir firma için 2 milyara yakın dijital müşteriye ulaşması teorik olarak mümkün gözüküyor. Milyarlar ile ölçmeye başladığımız bu dijital profiller markalar için çok önemli bir müşteri veri tabanı oluştururken aynı zamanda anlık olarak hissettikleri ve düşündüklerine kadar farklı şekilde ölçmek mümkün oluyor. Kritik olan özellikle bu yeni oluşan dünyanın son kullanıcı açısından düzgün yorumlanabilmesi. Önümüzdeki dönemde özellikle dijital profillerin korunması ve güvenliği önemli bir konu olacak.
Tüketicilerin ilgisini çekebilmek, bilgi bombardımanı içersinde günden güne zorlaşıyor. İlgili konularda bile olsa artık dikkatleri çekebilmek için farklı yöntemlere başvurmak özellikle pazarlamacıları 2010’da çok zorlayacak. Yeni medyayı iyi kullanıp, inovasyon tüketiciye bu yolla taşımayı bilen markalar başarılı olacaklar. Şeffaflık stratejilerini iyi yerleştiren markalar, yeni medyanın desteği ile tüketicinin gözüne girecekler
var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-16574820-1']); _gaq.push(['_trackPageview']);
(function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();